Početna
zdrava hrana

Veliki broj mladih osoba, osobito pripadnica ženskog spola, tijekom adolescencije prihvaća vegetarijanski način prehrane. Vegetarijanstvo je češće kod žena nego kod muškaraca. Najčešće adolescentice i mlade žene razmišljaju da postanu vegetarijanke. Iako je jedan od razloga za prelazak na vegetarijansku prehranu zdravlje, veoma često adolescentice i mlade žene postaju vegetarijanke zbog tjelesnog izgleda i želje za gubitkom na tjelesnoj masi. Često i sportašice te atletičarke pribjegavaju vegetarijanskoj prehrani. Adolescentice koje već imaju poremećaje u prehrani mogu ga pokušati prikriti prelaskom na vegetarijansku prehranu. U konačnici prelazak na vegetarijansku prehranu također može povećati i rizik od razvijanja poremećaja u prehrani.

Kad mlada osoba u razvoju prelazi na vegetarijansku prehranu, potrebno ju je dodatno savjetovati. Naime, ukoliko je prehrana mlade osobe bila loša i nezadovoljavajuća i prije vegeterijanstva, postoji velika mogućnost da prelazak na vegetarijansku prehranu, koja podrazumijeva  izbacivanje mesa i životinjskih proizvoda iz svakodnevnih obroka, uzrokuje ozbiljan nutritivni manjak. Vegetarijansku prehranu, jednako kao i prehranu svejeda, potrebno je dobro izbalansirati da bi bila adekvatna.

Pravilno planirana vegetarijanska prehrana, uključujući i potpuno vegetarijansku ili vegansku, zdrava je, nutritivno adekvatna i može osigurati zdravstvenu dobrobit u prevenciji i liječenju određenih bolesti. Dobro planirana vegetarijanska prehrana prikladna je tijekom svih razdoblja životnog ciklusa jedne osobe, uključujući i trudnoću, dojenje, djetinjstvo i adolescenciju, a može biti adekvatna i za sportaše.

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 9 gostiju i nema članova online

facebook