Početna
Nosi se zdravo

Dana 13. studenog 2014. godine s početkom u 10 sati u prostorijama udruge Zelena Istra održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja projekta ISTARSKI ZELENI PJAT 2. Na konferenciji za novinare sudjelovali su: dr. Olga Dabović Rac i nutricionistica Vedrana Fontana, zaposlenice Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Ivo Bebek, ravnatelj Strukovne škole Pula,  Danijela Panić i Snježana Svitlić-Budisavljević, profesorice Medicinske škole Pula i Rudija Pavličević, izvoditeljica projekta i zaposlenica udruge Zelena Istra. Prisutne novinare upoznali su s korisnicima, ciljevima, donatorima i provoditeljima, odnosno predstojećim aktivnostima projekta.

O PROJEKTU:

PROJEKT FINANCIRA: Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske i Istarska županija

PARTNERI PROJEKTA: Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Medicinska škola Pula i Strukovna škola Pula

PROJEKT PROVODI: Udruga Zelena Istra tijekom školske godine 2014./2015.

Za izradu i osmišljavanje vizualnog identiteta projekta zadužen je grafički dizajner Vjeran Juhas iu udruge Mrkli Mrak iz Pule.

ISTARSKI ZELENI PJAT 2 je odgojno-obrazovni projekt o važnosti zdrave prehrane te unapređenja kulture življenja i zdravlja općenito među djecom i mladima.

ISTARSKI ZELENI PJAT 2 je nastavak istoimenog projekta koji smo protekle školske godine provodili na području grada Pule među osnovnoškolcima educirajući ih o važnosti zdrave prehrane i suživota s prirodom.

Korisnici ISTARSKOG ZELENOG PJATA 2 su učenici Medicinske škole Pula (opći smjer i fizioterapeuti) i Strukovne škole Pula (nutricionisti) koje će predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije educirati o zdravoj i uravnoteženoj prehrani, važnosti bavljenja tjelovježbom, problemu pretilosti i poremećajim u prehrani, kao što su bulimija i anoreksija. Osim o navedenom, predstavnici Volonterskog centra Istra educirat će ih o volonterizmu, povezanosti volonterizma i zdravlja te mogućnostima i načinima uključivanja u rad Volonterskog centra općenito.

Educirani učenici potom će biti podijeljeni u timove koji će nastaviti s edukacijom učenika ostalih srednjih škola u Puli. Na taj način educirani postaju edukatori i uče o važnosti timskog rada. Osim u timove edukatora, učenike ćemo podijeliti i u timove koji će imati zadatak osmisliti zdrave i uravnotežene obroke te korisne, učinkovite i jednostavne vježbe. Cilj je da namirnice za pripremu obroka budu zdrave, a obroci jednostavni za pripremu, primjerice, neposredno prije odlaska ili dolaska iz škole. Osim toga, učenici će osmisliti i zdrave i uravnotežene obroke/marende od namirnica koje se mogu kupiti u obližnjoj trgovini za vrijeme školske marende.

Zadatak tima koji će osmišljavati vježbe je da te vježbe budu jednostavne, ali učinkovite, odnosno da se mogu izvoditi neposredno nakon ustajanja ili odlaska na spavanje, ali i tijekom školskog odmora - korektivne vježbe bez pomagala usmjerene na loše držanje i posturalne deformitete; vježbe snaženja s loptom; vježbe snaženja sa štapovima; vježbe snaženja s elastičnim trakama i sl.

Tijekom provedbe edukativnih radionica u ostalim srednjim školama u Puli, timovi učenika/edukatora će uz nadzor svojih učitelja/mentora napraviti i opći pregled zdravstvenog stanja sudionika edukacija i to na način: mjerenje razine krvnog tlaka, razine šećera u krvi, mjerenje tjelesne težine i visine iz čega će tablično izračunavati ITM (indeks tjelesne mase) i kalipersko mjerenje potkožnog masnog tkiva. Tom tzv. „sistematskom pregledu“ bit će podvrgnuto onoliko učenika pulskih srednjih škola koliko nam je potrebno da bismo dobili reprezentativan uzorak o općem zdravstvenom stanju srednjoškolaca obzirom na broj upisanih učenika u srednje škole u Istarskoj županiji tijekom školske godine 2014./2015.

Osim o općem zdravstvenom stanju, podaci će nam biti relevantni i potrebni za utvrđivanje postotka pretilosti kod djece i mladih u IŽ. Tijekom trajanja projekta želimo dobiti i podatke o educiranosti, načinima i odnosu srednjoškolaca prema prehrani i bavljenju tjelovježbom. Te ćemo podatke dobiti anketiranjem učenika i to na način da ispune anonimnu anketu čija će pitanja osmisliti projektni partneri i stručni suradnici na projektu. I u ovom slučaju bit će anketiran onoliki broj učenika koliko nam je potrebno da bismo dobili reprezentativan uzorak u odnosu na broj učenika srednjih škola u IŽ upisanih u šk.god. 2014./2015. te da prikupimo informacije o njihovim prehrandbenim navikama, stavovima prema prehrani i tjelovježbi, kao i da utvrdimo razinu informacija kojima učenici raspolažu vezano uz zdravu i uravnoteženu prehranu, pretilost, bulimiju i anoreksiju.

Da bismo sve prikupljene podatke i informacije, osmišljene jelovnike, vježbe, sadržaje edukacija, ostvarene rezultate približi i prezentirali i ostalim učenicima srednjih škola u Istri, ali i Hrvatskoj, odnosno široj javnosti, tijekom projekta izradit ćemo službenu internetsku stranicu i pokrenuti grupu na društvenoj mreži Facebook.

U uređivanju stranice i kreiranju sadržaja sudjelovat će svi projektni partneri i stručni suradnici, kao i educirani učenici i učenici edukatori pulskih srednjih škola. Osim navedenih, u ovu projektnu aktivnost uključit ćemo i opću populaciju građana (stanovnici Istre i Hrvatske, roditelji učenika i sl.) te jedinice lokalne uprave i samouprave, odnosno predlagatelji i donositelji javnih politika IŽ koje se odnose na temu kojom se projekt Istarski zeleni pjat 2 bavi. Cilj nam je da na jednom mjestu, i to na Internetu, budući da upravo djeca i mladi danas na taj način najčešće uče i usvajaju nova znanja, sažmemo sve sadržaje koji će im pomoći i educirati ih o važnosti zdrave prehrane te načinima unapređenja kulture življenja i zdravlja. Jedna od zadaća Internetske stranice bit će i prikupljanje podataka i ažuriranje naziva institucija, njihovih brojeva telefona i e-mail adresa, koje se bave liječenjem pretilosti, bulimije i anoreksije, budući da smatramo da su to veliki problemi današnjice o kojima se malo zna i malo se govori ili se govori i piše u "rukavicama".

Osim na službenoj Internetskoj stranici, sve će navedene informacije učenici, kao i zainteresirana javnost, moći dobiti i kroz tiskani materijal koji će nastati tijekom projekta i koji će nam služiti za promociju projektnih aktivnosti i rezultata tijekom dvije manifestacije na kojima će projekt biti predstavljen - „Pazi što jedeš“ u organizaciji Etnografskog Muzeja Istra i udruge Istarski eko proizvod te na „Sajmu zdravlja i ljepote“ u organizaciji projektnog partnera Strukovne škole Pula.

I u konačnici, projekt Istarski zeleni pjat 2 završit će organizacijom javne tribine na kojoj će  sudjelovati svi projektni i stručni partneri na projektu, zainteresirana javnost i predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave. Ovom aktivnošću želimo potaknuti raspravu o dobivenim rezultatima ankete i rezultatima koji se odnosi na opće zdravlje učenika srednjih škola u IŽ, ali i osvijestiti sudionike i pokrenuti raspravu o problemu pretilosti i poremećajima u prehrani, kao i nužnosti rješavanja pitanja prehrane učenika srednjih škola koji nemaju menze i školske kuhinje. Cilj javne tribine je da progovaranje o temama, odnosno problemima kojima se projekt bavi ne prestane završetkom ISTARSKOG ZELENOG PJATA 2, već da se o njima nastavi aktivno promišljati i učinkovito djelovati u potrazi za mogućim rješenjima na svim razinama društva.

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 7 gostiju i nema članova online

facebook