Općenito

Prehrana podrazumijeva svaki unos hrane, kao i sve metaboličke procese koji se odvijaju u organizmu od trenutka uzimanja hrane do njezinog iskorištavanje u energetske, gradivne, regulacijske i zaštitne svrhe.

Utjecaj prehrane na zdravlje očituje se tijekom čitavog života pojedinca. Pravilna prehrana podrazumijeva zadovoljavanje potreba za energijom i nutijentima koje poznajemo kao bjelančevine, masti, ugljikohidrati, vitamini i mineralne tvari.

Bitne su tri osnovne funkcije nutrijenata:

a) opskrba tijela energijom

b) osiguranje fizičkog rasta i razvoja stanica

c) zaštita tijela

Hrana nam osigurava energiju potrebnu za rast, tjelesnu aktivnost i ostale tjelesne funkcije - disanje, kontrolu tjelesne temperature, mentalni rad, cirkulaciju, probavu i sl.

Hranom unosimo tvari koje izgrađuju i održavaju tijelo, pridonose održavanju tjelesnog i mentalnog zdravlja te pridonose poboljšanoj otpornosti na bolesti.

Prehrana je važna za život, zdravlje i razvoj čovjeka. Od trenutka začeća do  rođenja djeteta, kao i tijekom svih ostalih životnih razdoblja, pravilna prehrana i pravilan izbor namirnica od temeljnog su značaja za održavanje životnih funkcija - za tjelesni i mentalni razvoj, očuvanje zdravlja i optimalno funkcioniranje organizma.

Pravilna prehrana je temelj razvoja svakog pojedinca, ali i društva. Ako nam u prehrani konstantno nedostaje jedan ili više nutrijenata, s vremenom naše tijelo može razviti ozbiljne bolesti ili možemo čak i umrijeti.

Loša prehrana utječe na naše tjelesno i mentalno zdravlje. Pojam loša prehrana odnosi se na manjak, višak ili neravnotežu prilikom unosa energije, bjelančevina i/ili ostalih hranjivih sastojaka. Izraz loša prehrana uključuje i pothranjenost te prekomjernu tjelesnu masu.

Pravilna prehrana i adekvatna tjelesna aktivnost ključni su za pravilan rast, razvoj i zdravlje djece i mladih. Osim edukacije o pravilnoj prehrani, veoma su važni i preventivni zdravstveni programi, promocija pravilnog i zdravog načina života te sigurnost hrane koju konzumiramo.

Da bi se iz hrane izvuklo ono najbolje, potrebno je slijediti osnovne principe planiranja pravilne prehrane:

  • adekvatan unos energije i hranjivih tvari
  • uravnoteženost
  • umjerenost
  • raznovrsnost

konzumiranje hrane visoke nutritivne gustoće

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 10 gostiju i nema članova online

facebook