Bjelančevine

Nakon kisika i vode, bjelančevine su najvažniji nutrijenti neophodni za optimalno funkcioniranje organizma.

Ljudski organizam koristi, sintetizira i razara bjelančevine te ih je potrebno svakodnevno unositi u organizam da bi se osigurao adekvatan metabolizam, odnosno rast i razvoj organizma. Potrebne su nam za izgradnju i obnavljanje tkiva, imaju značajnu ulogu tijekom sinteze hormona, enzima i antitijela, ali i za brojne druge funkcije organizma.

Dnevna potreba adolescentica za bjelančevinama je od 52 do 79  grama, a adolescenata od 68 do 103 grama. Udio bjelančevina u ukupnom dnevnom energetskom unosu trebao bi biti između 10 i 15 %.

Iako je kod većine osoba sinonim za hranu bogatu bjelančevinama meso, iste su u značajnim količinama prisutne i u drugim namirnicama, kao što su - riba, plodovi mora, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke, žitarice (osobito cjelovite), orašasto voće i sjemenke. Raznovrsna prehrana izvor je svih potrebnih nutrijenata, pa tako i bjelančevina. 

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 7 gostiju i nema članova online

facebook