Ugljikohidrati, škrob i prehrambena vlakna

Primarna uloga ugljikohidrata je osiguravanje energije potrebne stanicama. Ugljikohidrati su najveći izvor energije u prehrani. U svoj organizam trebamo svakodnevno unositi ugljikohidrate, jer u protivnom koristimo samo bjelančevine kao izvor energije.

Adolescentice trebaju dnevno unositi više od 260, a adolescenti više od 360 grama ugljikohidrata. Udio ugljikohidrata u ukupnom dnevnom energetskom unosu trebao bi biti veći od 50%.

Dobar izvor ugljikohidrata u prehrani su cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće. Iako većina djece i adolescenata konzumira zadovoljavajući postotak ugljikohidrata, nažalost, njihov najveći izvor su prerađeni složeni ugljikohidrati (škrob) i jednostavni šećeri.

Jednostavne šećere dijelimo na: glukozu, fruktozu i laktozu.

Glukoza i fruktoza su u manjoj količini prisutni u voću, povrću i medu. Fruktoza je poznata pod nazivom i voćni šećer.  Laktoza ili mliječni šećer nalaze se u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Ugljikohidrati sadrže i škrob. Škrob je predstavlja zalihu ugljikohidrata za biljku. Udio škroba u sjemenju žitarica je do 70%, dok ga u gomolju biljaka (npr. krumpira), gdje služi kao rezerva hrane, ima do 30%. Značajni izvor škroba u hrani su žitarice, krumpir i mahunarke.

Ugljikohidrati sadrže i vlakna.

Djelovanje prehrambenih vlakana na zdravlje:

  • reguliraju razinu šećera u krvi
  • štite srce i krvne žile
  • poboljšavaju probavu
  • smanjuju kožne tegobe
  • potpomažu mršavljenju
  • štite od nekolikih vrsta karcinoma
  • pomažu eliminaciji toksina iz organizma

Adolescentice i adolescenti trebaju dnevno unijeti prehrambenih vlakana više od 20 grama. Udio vlakana u ukupnom dnevnom energetskom unosu trebao bi biti veći od 10 %.

Dnevni unos od najmanje pet serviranja namirnica iz skupine voće i povrće, uz cjelovite žitarice zadovoljavaju dnevne potrebe za prehrambenim vlaknima. 

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 19 gostiju i nema članova online

facebook