Masti

Masti sadrže najkoncentriraniji oblik energije potreban organizmu. Primarna uloga masti u organizmu je strukturna i regulacijska. Masti su također i skladišni oblik energije. Iz masti nastaju mnogi hormoni.

Adolescentice trebaju dnevno unositi manje od 70, a adolescenti manje od 92 grama masti. Udio masti u ukupnom dnevnom energetskom unosu trebao bi biti od 25 do 30 %. Udio zasićenih masnih kiselina u ukupnom dnevnom energetskom unosu trebao bi biti manji od 10 %.

Masti često znaju biti skrivene u prerađenim proizvodima, kao što su mesne prerađevine, razne slastice i slane grickalice te razni pekarski proizvodi. Ako pokušamo smanjiti unos masti, moramo obratiti pozornost na to da ne povećamo unos jednostavnih šećera, što uzrokuje probleme vezane uz povećanje tjelesne mase. Pravilno smanjen unos masti, posebice masti životinjskog porijekla, pogoduje liječenju bolesti srca, krvožilnog sustava, gojaznosti, šećerne bolesti, povećanog kolesterola i masnoća u krvi.

I u konzumaciji masti vrijedi pravilo umjerenosti. Masti nisu loše, ako ih  unosimo u organizam u potrebnim količinama. Prehrana s preniskim udjelom masti ne osigurava organizmu dovoljnu količinu energije, ali može uzrokovati menstrualnu disfunkciju i manjak testosterona, kao i brojne druge poremećaje u organizmu.

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 17 gostiju i nema članova online

facebook