Međuobroci i školska marenda

Pod pojmom međuobrok podrazumijevamo - doručak i užinu, što je adolescentima najčešće ŠKOLSKA MARENDA. To su obroci koje konzumiramo između glavnih obroka. Međuobrok bi trebao sadržavati: svježe voće, kompote od voća, razne frape napitke, domaći voćni jogurti ili kolače od voća i povrća.

U srednjim školama nisu im dostupni obroci pripremljeni u, primjerice, školskim kuhinjama te u takvim uvjetima adolescenti najčešće konzumiraju proizvode iz obližnjih trgovina, pekara i sličnih trgovina brze hrane. Takvi obroci su najčešće bogati energijom, ali ne i hranjivim tvarima - nemaju visoku nutritivnu gustoću. Hrana poput raznih sendviča, slatkih i slanih pekarskih proizvoda, grickalica i slatkiša, "bogata" je šećerima, mastima, natrijem, ali siromašna vitaminima, mineralnim tvarima i prehrambenim vlaknima. Iako adolescenti provode u srednjim školama velik dio svoga vremena, nisu im osigurani potpuni obroci, što predstavlja jednu od prepreka koja onemogućuje kvalitetnu prehranu adolescenata u Hrvatskoj. Sukladno tome, neophodno je da u danim uvjetima započnu s pripremanjem školskih obroka kod kuće i to odabirom što kvalitetnijih namirnica (naučiti čitati deklaracije proizvoda!), što se može postići učenjem i edukacijom o hrani i prehrani. 

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 13 gostiju i nema članova online

facebook