Pretilost

Pretilost je veliki javnozdravstveni problem. Najvažnija dugoročna posljedica pretilosti u dječjoj dobi je njezina prisutnost i u odrasloj dobi.

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost u djetinjstvu i adolescenciji mogu imati dugoročan negativni učinak te utjecati na razvoj kroničnih bolesti u odrasloj dobi - kardiovaskularne bolesti, ateroskleroza, kolorektalni karcinom, inzulinska rezistencija i dijabetes tipa 2 te bolesti i poremećaji lokomotornog sustava.

Ukoliko je osoba od ranog djetinjstva ili tijekom adolescencije izložena negativnim komentarima koji su usmjereni na njezin izgled i tjelesnu masu, velika je mogućnost da razvije neki od oblika nezadovoljstva vlastitim tijelom i poremećaja hranjenja, ali i da bude sklona slabijem općem psihološkom funkcioniranju u odrasloj dobi.

Prema rezultatima istraživanja iz 2010. godine, u Hrvatskoj je 63% učenika i 55% učenica u dobi od 15 godina zadovoljno svojom tjelesnom masom. Kod djevojaka se nezadovoljstvo tjelesnom masom povećava razmjerno s brojem godina, odnosno dobi. Prema dostupnim podacima, 60% djevojaka i 69% mladića koji imaju normalnu tjelesnu masu zadovoljni su svojim izgledom. U dobi od 15 godina 26% mladića i 57% djevojaka je na dijeti ili misli da bi trebalo smršaviti. Dakle, postotak djevojaka koji želi smršaviti povećava se s porastom broja njihovih godina, dok je kod mladića situacija obrnuta - s porastom broja godina postotak mladića koji žele smršaviti se smanjuje, ali se povećava broj onih koji  koji žele povećati svoju tjelesnu, odnosno mišićnu masu.

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 15 gostiju i nema članova online

facebook