O projektu

PROJEKT FINANCIRA: Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske i Istarska županija

PARTNERI PROJEKTA: Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Medicinska škola Pula i Strukovna škola Pula

PROJEKT PROVODI: Udruga Zelena Istra tijekom školske godine 2014./2015.

VIZUALNI IDNTITET: grafički dizajner Vjeran Juhas, udruga Mrkli Mrak.

ISTARSKI ZELENI PJAT 2 je odgojno-obrazovni projekt o važnosti zdrave prehrane te unapređenja kulture življenja i zdravlja općenito među djecom i mladima.

Korisnici ISTARSKOG ZELENOG PJATA 2 su učenici Medicinske škole Pula (opći smjer i fizioterapeuti) i Strukovne škole Pula (nutricionisti) koje su predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije educirali o zdravoj i uravnoteženoj prehrani, važnosti bavljenja tjelovježbom, problemu pretilosti i poremećajim u prehrani, kao što su bulimija i anoreksija, a Volonterski centar Istra  o volonterizmu općenito, povezanosti volonterizma i zdravlja te mogućnostima i načinima uključivanja u rad Volonterskog centra općenito.

Educirani učenici nastavili su s edukacijom učenika ostalih srednjih škola u Puli, ali su i osmislili zdrave i uravnotežene obroke te korisne, učinkovite i jednostavne vježbe koje smo uvrstili na službenu stranicu projekta kao prijedloge za zdrave marende. Tijekom provedbe edukativnih radionica u ostalim srednjim školama u Puli, timovi učenika/edukatora su uz nadzor svojih učitelja/mentora, napravili i opći pregled zdravstvenog stanja sudionika edukacija i to na način: mjerenje razine krvnog tlaka, razine šećera u krvi, mjerenje tjelesne težine i visine iz čega će tablično izračunavati ITM (indeks tjelesne mase) i kalipersko mjerenje potkožnog masnog tkiva.  

Tijekom trajanja projekta željeli smo dobiti i podatke o odnosu srednjoškolaca prema prehrani i bavljenju tjelovježbom, odnosno o njihovom poimanju i educiranosti o poremećaja u prehrani, kao što su bulimija, anoreksija i kompulzivno prejedanje, što smo i učinili provedbom ankete u srednjim školama IŽ. .

I u konačnici, projekt Istarski zeleni pjat 2 završava organizacijom javne tribine na kojoj će  sudjelovati svi projektni i stručni partneri na projektu, zainteresirana javnost i predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave. Ovom aktivnošću želimo potaknuti raspravu o dobivenim rezultatima ankete i rezultatima koji se odnosi na opće zdravlje učenika srednjih škola u IŽ, ali i osvijestiti sudionike i pokrenuti raspravu o problemu pretilosti i poremećajima u prehrani, kao i nužnosti rješavanja pitanja prehrane učenika srednjih škola koji nemaju menze i školske kuhinje. 

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 27 gostiju i nema članova online

facebook