Početna

Veliki broj navika koje steknemo za vrijeme adolescencije prate nas tijekom cijelog života.

Adolescenti najčešće preuzimaju odgovornosti za vlastita ponašanja povezana sa zdravljem, uključujući i prehranu te je zato ovo razdoblje najbolje za usvajanje pravilnih prehrambenih navika.

Neredovito konzumiranje obroka, prekomjerno konzumiranje grickalica i slatkiša (snackova), konzumiranje hrane izvan kuće (najčešće brze hrane), razne dijete i preskakanje obroka su prehrambene navike koje su češće u adolescenciji nego u ostalim životnim razdobljima.

Mnogo čimbenika utječe na ovakva ponašanja, uključujući smanjeni utjecaj obitelji, povećani utjecaj vršnjaka, izloženost medijima, zapošljavanje, povećana mogućnost potrošnje i povećanje odgovornosti zbog čega adolescenti imaju manje vremena za konzumiranje hrane kod kuće u krugu obitelji. Vršnjaci utječu jedni na druge tijekom zajedničkih aktivnosti, kao što su kupovina grickalica i slatkiša u trgovinama ili konzumacija hrane u objektima brze hrane.

 

Većina adolescenata je svjesna važnosti prehrane, ali im je teško prijeći sve prepreke koje vode do pravilne prehrane.

Većini adolescenata teško je povezati trenutne prehrambene navike s budućim rizikom od razvoja bolesti, odnosno u tim je godinama njihov fokus usmjeren prema prihvaćanju vršnjaka. Usvajaju se zdravstvena ponašanja koja daju osjećaj autonomnosti i zbog kojih se adolescenti više osjećaju kao odrasli ljudi, kao što je konzumiranje alkohola, pušenje i povećanje interesa za seksualne aktivnosti.

Adolescenti koji se žele educirati o prehrani i osvijestiti važnost zdrave prehrane, važnosti bavljenja tjelovježbom mogu postići bolji uspjeh u školi, zdraviji tjelesni izgled i imati više energije za svakodnevne obveze i u školi i tijekom slobodnog vremena.

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 14 gostiju i nema članova online

facebook