Početna

Pravilna prehrana važna je za tjelesni, ali i psihološki razvoj adolescenata. Međutim želja za vitkim izgledom i postizanjem ideala ljepote jača je od želje za zdravljem. Jedan od najvažnijih događaja kroz koje mladi prolaze na putu do odrastanja svakako je prilagođavanje na mnogobrojne tjelesne i psihičke promjene koje se javljaju tijekom adolescencije. Intelektualni razvoj i emocionalna neovisnost omogućuju adolescentima razvoj složenije i sofisticiranije predodžbe o sebi. U posljednjih dvadesetak godina povećao se znanstveni i profesionalni interes za područje doživljaja vlastitog tijela i osjećaja zadovoljstva, posebice kod adolescenata.

Koncept doživljaja slike vlastitog tijela (eng. body image) odnosi se na doživljaj vlastite veličine i oblika tijela. Veliki broj osoba ne doživljava svoje tijelo onakvim kakvo zaista jest, nego misle da su ili deblji ili mršaviji. Percepcija vlastitog tijela, kao i ideali izgleda i pojavnosti razlikuju se obzirom na spol. Žene svoje tijelo najčešće doživljavaju debljim nego što jest te pokušavaju izgubiti na tjelesnoj masi, dok se muškarci najčešće smatraju mršavijima i pokušavaju dobiti na tjelesnoj (mišićnoj) masi.

Nezadovoljstvo svojim tijelom i tjelesnom masom najčešće dovodi do razvoja negativnih stavova prema hrani i načinu njezine konzumacije, što nadalje uzrokuje podvrgavanje tijela raznim redukcijskim dijetama, a može dovesti i do razvoja poremećaja prehrane – ANOREKSIJE, BULIMIJE I KOMPULZIVNOG PREJEDANJA.

Radi pogrešnog poimanja vlastitog tijela, adolescenti ponekad na nezdrave i ekstremne načine, odnosno primjenom nepreporučljivih tehnika kontroliraju svoju tjelesnu masu - gladovanje, preskakanje obroka, restriktivne dijete, učestalo vježbanje, korištenje raznih preparata za izgradnju mišićne mase (osobito kod adolescenata). 

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 7 gostiju i nema članova online

facebook