Početna

Redukcijske dijete, kao način kontrole tjelesne mase, vrlo su raširen i široko prihvaćen oblik ponašanja. Takav oblik ponašanje toliko je učestao među adolescentima, posebice djevojkama, da se danas može smatrati uobičajenim.

U dobi kada je rast i razvoj u svom punom zamahu podvrgavanje redukcijskim dijetama posebno je zabrinjavajuće, budući da su redukcijske dijete zdravstveno potpuno neprihvatljive.

Posljedice  redukcijskih dijeta kod djece i mladih su - razdražljivost, nemogućnost koncentracije, problemi sa spavanjem, zaostajanje u rastu, neredoviti menstrualni ciklusi, zaostajanje u seksulanom razvoju i manjak pojedinih nutrijenata neophodnih za rast i ravoj organizma.

 

Redukcijske dijete mogu imati i značajan utjecaj na psihičko zdravlje, a povezujemo ih i s pojavom depresije i smanjenjem osjećaja samopoštovanja.

Redukcijske dijete kojima se podvrgavaju mladi, najčešće uključuju preskakanje obroka, posebice zajutraka, gladovanje te povraćanje i zlouporabu laksativa.

Suprotno uvriježenom mišljenu, istraživanja pokazuju da redukcijske dijete mogu imati potpuno suprotan učinak od željenog - povećavanje tjelesne mase i rizika za razvijanje pretilosti.

Nakon prestanka faze podvrgavanja organizma dijeti, često dolazi do ponovnog dobitka na tjelesnoj masi kada se osoba vrati na staru prehranu. Osobe tijekom dijete gube masno, ali i mišićno tkivo. Suprotno tome, kad se ponovno udebljaju dobiju isključivo masno tkivo. Taj efekt nazivamo jojo efekt  - osoba zapravo nakon svake nove dijete ima sve veći udio masnog tkiva i sve manji udio mišićnog tkiva.

Kod adolescenata, ali i kod odrasle populacije, bitno je da umjesto redukcijskih dijeta, primjene pravilnu prehranu i uvedu umjerenu tjelesnu aktivnost u svoje svakodnevne aktivnosti. Pravilna prehrana treba nam postati navika, jer pravilne prehrambene navike ne uzrokuju, kao redukcijske dijete, neželjene efekte.

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 24 gostiju i nema članova online

facebook