Početna

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

logo radionicaOvogodišnji projekt pod nazivom "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" temelji se na osnaživanju radno-socijalnih kompetencija djece i mladih s intelektualnim poteškoćama Škole za odgoj i obrazovanje-Pula i to provedbom nekolicine edukativnih, ali i zabavnih aktivnosti - radionice osmišljavanja vizualnog identiteta projekta, edukativne radionice o ekološkoj proizvodnji hrane, radionice pripreme i degustacije nutritivno uravnoteženih marendi, sudjelovanje u medijskoj i Internet promociji projekta  i sl. Osim djece s intelektualnim poteškoćama, u projektu sudjeluju i učenici Gimnazije Pula koji će na svim gore navedenim aktivnostima surađivati s učenicima Škole za odgoj i obrazovanje-Pula, ali će i većinu svog znanja i energije tijekom provedbe projekta usmjeravati na osmišljavanje i provedbu kampanju o važnosti uvođenja zdravih marendi u srednje škole na području Istarske županije. Rezultate kampanje učenici će putem medija i društvenih mreža prezentirati zainteresiranoj javnosti, dok će s predstavnicima nadležnih županijskih tijela i osobno razgovarati tijekom unaprijed zakazanih sastanaka.

Kao jedan od važnijih rezultata projekta je i sadržajno oblikovanje odgojno-obrazovnog priručnika "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata". Naime, činjenica je, što nas je još više motiviralo da s partnerima osmislimo, prijavimo i provedemo projekt, da u Hrvatskoj ne postoje propisani ili dostatni udžbenici za srednjoškolsko strukovno obrazovanje učenika koji se školuju prema posebnom programu, što ih stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na ostale polaznike srednjih škola u Hrvatskoj prilikom školovanja, ali i zapošljavanja.

eko hrana radionicaPriručnik "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" bit će namijenjen učenicima Škole za odgoj i obrazovanje-Pula koji će ga moći koristiti od školske godine 2017./2018. godine tijekom redovne nastave. Priručnik će biti pisan na jeziku lakom za čitanje te će objediniti znanja iz tehnologije poljoprivrede, kao i ona neophodna za zanimanja iz područja ugostiteljstva (pomoćni kuhar, konobar i slastičar). Sadržaj priručnika bit će usmjeren na razvijanje kompetencija učenika s poteškoćama u razvoju u profesionalnom i osobnom smislu te promicanje važnosti očuvanja okoliša, bioraznolikosti, tradicionalnih poljoprivrednih kultura i unapređenja kvalitete života općenito. Bit će tiskan u 40 primjeraka za učenike i učenice Škole za odgoj i obrazovanje-Pula, dok će ga ostale odgojno-obrazovne ustanove koje rade s djecom s intelektualnim poteškoćama moći preuzeti sa službene internetske stranice projekta www.nosisezdravo.com.

Jedna od zanimljivijih projektnih aktivnosti svakako je i provedba 9 radionica pod nazivom Skoohaonica koje će uz mentorstvo svojih profesora osmisliti i provesti učenici Škole za odgoj i obrazovanje-Pula. Radionice će biti osmišljene na način da učenici s intelektualnim poteškoćama u prostorima svoje škole ugoste i educiraju učenike ostalih srednjih škola s područja grada Pule o načinima pripreme zdravih marendi. Svi polaznici radionica sudjelovat će u pripremi jednostavnih, ali zdravih jela koje svakodnevno mogu ponijeti u školu. Jela će biti pripremljena od  sezonskih, ali i cijenom pristupačnih namirnica. Osim marendi, učenici će imati priliku steći i dodatna znanja o kuharstvu i slastičarstvu koja nadalje mogu primjenjivati u svakodnevnom životu, primjerice, u pripremi večere za svoju obitelj ili ručka nakon škole.  

Projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodimo u suradnji s projektnim partnerima Školom za odgoj i obrazovanje-Pula, Gimnazijom Pula  te udrugama Istarski eko proizvod i Mrkli Mrak, dok projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.    

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 12 gostiju i nema članova online

facebook