Početna

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

redukcijske dijete

Redukcijske dijete, kao način kontrole tjelesne mase, vrlo su raširen i široko prihvaćen oblik ponašanja. Takav oblik ponašanje toliko je učestao među adolescentima, posebice djevojkama, da se danas može smatrati uobičajenim.

U dobi kada je rast i razvoj u svom punom zamahu podvrgavanje redukcijskim dijetama posebno je zabrinjavajuće, budući da su redukcijske dijete zdravstveno potpuno neprihvatljive.

Posljedice  redukcijskih dijeta kod djece i mladih su - razdražljivost, nemogućnost koncentracije, problemi sa spavanjem, zaostajanje u rastu, neredoviti menstrualni ciklusi, zaostajanje u seksulanom razvoju i manjak pojedinih nutrijenata neophodnih za rast i ravoj organizma.

adolescentsko tijelo

Pravilna prehrana važna je za tjelesni, ali i psihološki razvoj adolescenata. Međutim želja za vitkim izgledom i postizanjem ideala ljepote jača je od želje za zdravljem. Jedan od najvažnijih događaja kroz koje mladi prolaze na putu do odrastanja svakako je prilagođavanje na mnogobrojne tjelesne i psihičke promjene koje se javljaju tijekom adolescencije. Intelektualni razvoj i emocionalna neovisnost omogućuju adolescentima razvoj složenije i sofisticiranije predodžbe o sebi. U posljednjih dvadesetak godina povećao se znanstveni i profesionalni interes za područje doživljaja vlastitog tijela i osjećaja zadovoljstva, posebice kod adolescenata.

prehrana adolescenata

Veliki broj navika koje steknemo za vrijeme adolescencije prate nas tijekom cijelog života.

Adolescenti najčešće preuzimaju odgovornosti za vlastita ponašanja povezana sa zdravljem, uključujući i prehranu te je zato ovo razdoblje najbolje za usvajanje pravilnih prehrambenih navika.

Neredovito konzumiranje obroka, prekomjerno konzumiranje grickalica i slatkiša (snackova), konzumiranje hrane izvan kuće (najčešće brze hrane), razne dijete i preskakanje obroka su prehrambene navike koje su češće u adolescenciji nego u ostalim životnim razdobljima.

Mnogo čimbenika utječe na ovakva ponašanja, uključujući smanjeni utjecaj obitelji, povećani utjecaj vršnjaka, izloženost medijima, zapošljavanje, povećana mogućnost potrošnje i povećanje odgovornosti zbog čega adolescenti imaju manje vremena za konzumiranje hrane kod kuće u krugu obitelji. Vršnjaci utječu jedni na druge tijekom zajedničkih aktivnosti, kao što su kupovina grickalica i slatkiša u trgovinama ili konzumacija hrane u objektima brze hrane.

zdrava hrana

Veliki broj mladih osoba, osobito pripadnica ženskog spola, tijekom adolescencije prihvaća vegetarijanski način prehrane. Vegetarijanstvo je češće kod žena nego kod muškaraca. Najčešće adolescentice i mlade žene razmišljaju da postanu vegetarijanke. Iako je jedan od razloga za prelazak na vegetarijansku prehranu zdravlje, veoma često adolescentice i mlade žene postaju vegetarijanke zbog tjelesnog izgleda i želje za gubitkom na tjelesnoj masi. Često i sportašice te atletičarke pribjegavaju vegetarijanskoj prehrani. Adolescentice koje već imaju poremećaje u prehrani mogu ga pokušati prikriti prelaskom na vegetarijansku prehranu. U konačnici prelazak na vegetarijansku prehranu također može povećati i rizik od razvijanja poremećaja u prehrani.

ikona web

Istarski zeleni pjat naslovna

Iz novosti

logo radionica

Nakon kratke pauze od godinu dana koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja rad na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti  brige o vlastitom zdravlju.

Saznaj više...

Poveži se

facebook

pjat2 banner

projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" financira:


projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi:

partneri projekta "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata":

 

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" financiralo je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" sufinancirala je:

projekt "Istarski Zeleni Pjat 2" provodila je:

partneri projekta "Istarski Zeleni Pjat 2" bili su:

Gostiju Online

Imamo 9 gostiju i nema članova online

facebook